Nijsgjirrich

FRIESE SCHAPERASSEN IN HET BUITENLAND 

De beide Friese schaperassen worden ook in het buitenland aangetroffen.
Zo lopen er Zwartblessen rond in België en Denemarken. Engeland telt meer schapen van dit ras dan in Nederland. 

sckapeninschotland
In Schotland is een fokkerij waar zo'n 200 Friese Melkschapen worden gehouden.

IERLAND HERBERGT FRIESE ZWARTBONTEN

In Ierland lopen zuivere Fries-Hollandse Zwartbonten. De populatie heeft het ook hier de laatste twintig jaar niet makkelijk gehad. Er zijn nog ongeveer drieduizend zuivere dieren (>87.5%). 
Het Ierse stamboek maakt geen onderscheid tussen Fries-Hollands en Holstein-Friesian. Alle koeien met meer dan 87,5% Friesian worden volgens de Europese verordening als pure Friesians beschouwd. Op die manier is er een bredere genenpoel om uit te kiezen.
In Ierland wordt de Friesian vooral gewaardeerd vanwege de probleemloze manier van produceren en de hoge gehaltes. Toch zijn veel veehouders overgestapt op een kruising van Holstein-Friesian en Fries-Hollands. Dat levert een hogere 'Economic Breeding Index' op, in vakbladen wordt daar erg op gehamerd. 
De veehouders met "zuivere" Friesians zijn altijd op zoek naar verbeteringen. Men wil graag hoogtemaat toevoegen en de melkgift vermeerderen. 
De bloedlijnen van Nederlandse FH-runderen hebben in Ierland veel invloed gehad. De stieren van dit ras dragen bij aan in Ierland gebruikt sperma. 

firodaHWT twink2

FRIESE ZILVERPELLEN IN ESTLAND 

Het bestand Friese Zilverpellen (Fries: Wytweiten) in Estland neemt volgens een door ene Jeroen in de Nieuwsbrief van de Friese hoenderclub afgedrukte mail gestaag toe. Vanaf 2016 zijn er tot nu toe 359 kuikens geboren. De helft daarvan was uiteraard haan. Behalve bij Jeroen zijn er Zilverpellen bij zes andere liefhebbers. Eén daarvan is een ecologische boer. Hij heeft nu vijftig Zilverpellen, maar wil er honderd voor eierenproductie. Naast de door de Jeroen gesignaleerde 359 exemplaren zijn er denkt hij dit jaar nog zo'n 140 kuikens in Estland geboren.
De Estlandse hoendervereniging nodigde uit om in afgelopen september een kip en een haan naar een tentoonstelling te sturen. Door de coronapandemie is dat dit jaar mislukt. 

 zilverpelinEstland2