Nijsgjirrich

Ruim negentig zeldzame Nederlandse dierrassen vallen onder de zorg van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Elk jaar kiest deze organisatie één van deze rassen uit als ras van het jaar. In 2020 is dat het Fries-Hollandse Zwartbonte runderras. Zo'n dier wordt dan in de schijnwerper gezet.

In samenwerking met de in het Platform vertegenwoordigde Vereniging van het Fries-Hollands Rundvee Ras worden activiteiten georganiseerd, onderzoek gestimuleerd en kansen voor promotie uitgebuit.

Het Fries-Hollands vee was lange tijd dé melkveestapel in Nederland. Het werd verdrongen door de Holstein-Friesian zoals we die nu kennen. Deze stamt af van de Fries-Hollandse dieren die aan het eind van de negentiende eeuw voor vaak veel geld naar Amerika zijn geëxporteerd. Door de "Holsteinisering" is vandaag de dag het aantal oorspronkelijke dieren nog slechts één procent van de Nederlandse veestapel.

Enkele fokkers hebben altijd geloofd aan de voordelen van het Fries-Hollandse ras. Het gaat om een dubbeldoelkoe met nadruk op melkproductie. In tegenstelling tot het Holstein-Friesian rund blijft het vlees ook de moeite waard. Het zijn krachtige runderen die efficiënt met hun voeding omgaan. Gras voert in de meeste rantsoenen de boventoon. Het dier heeft sterke benen en klauwen, een passende bespiering en een solide uier met goed gevormde en goed geplaatste spenen. Het rund heeft een compacte uitstraling. De gematigde productie aan melk wordt gecompenseerd door hogere gehaltes, prima vruchtbaarheid en betere vleesproductie. De geschiktheid voor weidegang maakt het dier populair in landen als bijvoorbeeld Ierland, Engeland en Nieuw Zeeland. 

Meer informatie: www.frieshollands.nl 

 

 sa ist krekt